Sportul minții: Cum să dai șah mat repede!
În acest articol vă prezentăm câteva dintre cele mai interesante aspecte și fapte legate de şah, care îl fac unul dintre cele mai cunoscute jocuri. Istoria sa vastă şi stilul interactiv au atras mulţi jucători de şah din întreaga lume; conform rezultatelor obţinute la campania de la Olimpiade de şah, 605 milioane de oameni de pretutindeni ştiu să joace şah.
Iată aspecte interesante și fapte privind acest joc:
Şahul are o istorie destul de lungă şi deosebită. Se spune că a apărut în India, în timpul imperiului Gupta şi ulterior, în secolul al IX-lea, s-a răspândit şi în vest. Bineînţeles, în timp au avut loc numeroase schimbări în forma și regula jocului, ajungându-se la ceea ce este în prezent.
De exemplu, mutarea pionului cu două câmpuri înainte a fost introdusă în anul 1280, în Spania. Regulile privind promovarea pionului au fost interzise destul de mult timp precum în secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, când pionul era limitat la o captură prealabilă a unei piese. Bineînţeles, în prezent, pionul poate fi schimbat cu un cal, cu un nebun, cu un turn sau cu regina (de asemenea, pot exista mai multe regine spre deosebire de trecut).
Ceea ce este uimitor la jocul de şah este durata acestuia. Iată cum poți da șah mat repede cât și detalii despre cel mai lung meci de șah:
Anterior, cea mai rapidă posibilitate de a face mat era următoarea: 1. f3 e5 2. g4 Qh4++. Această variantă este cunoscută sub denumirea de „matul prostului” (sau mat din două mutări – există şi alte versiuni ale acestui tip de mat). Bineînţeles, o remiză sau o retragere pot sa apară în cazul rezultatelor unui turneu sau în cazul în care un jucător nu reușește să ajungă la masa de joc.
Cel mai lung joc de şah a presupus 269 de mutări şi a durat douăzeci de ore şi cincisprezece minute finalizându-se cu pat (remiză). Teoretic, durata celor mai lungi jocuri variază, putând ajunge la anumite extreme (5000+ mutări), dificultatea jocului fiind sporită de reguli speciale (plus mutări îndoielnice!), de exemplu regula celor 50 de mutări și regula celor 3 mutări repetate (dacă aceeași poziție apare de trei ori jocul poate fi considerat remiză; pozițiile nu trebuie să fie consecutive).