Fața nevăzută a Lunii

Cu toții știați cum arată luna și ce este, însa următoarele 3 lucruri probabil nu le știați:

  1. Cum s-a format Luna

Aceasta s-ar fi format ca urmare a unei coliziuni cunoscute sub denumirea de „Impactul gigantic”. Un corp de mărimea planetei Marte a lovit Pamantul acum 4,6 miliarde de ani, la scurt timp după apariția Soarelui și a sistemului solar. „Norul” de material rezultat în urma impactului a ajuns pe orbita din jurul Pământului, după care s-a răcit și s-a condensat, determinând apariția mai multor corpuri mici, solide, care mai apoi s-au lipit, formând Luna.

  1. Luna răsare mai târziu

În fiecare zi, dar nu in acelasi timp, Luna răsare la est și apune la vest, ca și Soarele, iar Pamântul se rotește în jurul axei sale spre est. Luna face însă și o călătorie orbitală în jurul Pământului o dată la fiecare 29,5 zile, această mișcare graduală fiind tot spre est. De aceea, Luna răsare mai târziu în fiecare zi, cu aproximativ 50 de minute în medie.

De asemenea, tot aceasta este explicația pentru care Luna uneori răsare seara și se poate vedea noaptea, în timp ce în alte dăți apare deasupra noastră doar ziua sau în cea mai mare parte din zi.

  1. Nu există o parte întunecată a Lunii

Cel mai probabil ai auzit că Luna are o parte întunecată, însă afirmația este incorectă deoarece așa ceva nu există. Există însă o parte îndepărtată, pe care nu o putem vedea de pe Pământ; mai exact, lumina solară cade pe toată suprafața ei, dar oamenii văd lumina doar pe partea care se vede de pe Pământ.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: