Tot ce trebuie să știi înainte și după ce donezi sânge

Vrei să faci o faptă bună și să donezi sânge? Iată ce trebuie să faci înainte și după ce donezi sânge:

Înainte de a dona sânge

Bea cu o seară înainte apă sau sucuri naturale, asta în cantitate cât mai crescută. La fel trebuie să faci și dimineața. De ce? Pentru că trebuie să fii hidratat, altfel poți să leșini sau să ai o stare de ameteala fiindcă tensiunea este în scădere. De evitat este și consumul de băuturi cofeinizate și alcoolice.

-Mănâncă cu 3-4 ore înainte să donezi. Trebuie să menții un nivel ridicat de fier prin consumul de alimente bogate în fier, cum ar fi: carnea roșie, pește, carne de pasăre, spanac, fasole și cereale cu fier și stafide. Evită alimentele grase cum ar fi: hamburgeri, înghețată sau cartofi prăjiți, deoarece acestea pot afecta testele făcute asupra sângelui tău. Dacă știi că ai  vreo boală cronică sau transmisibilă, este bine să nu donezi niciodată sânge.

În timp ce donezi sânge

În primul rând trebuie să te relaxezi. Nu trebuie să te superi sau să devii nervos pentru că în acest mod îți scade tensiunea. Asistenta te va înțepa ușor în deget pentru a se asigura că nu devii anemic după ce donezi sânge. Inspiră adânc înainte că asistentă să îți ia sânge. Nu încerca să îți ții respirația că este posibil să leșini dacă faci asta.

-Gândește-te la altceva, la ceva care te face mai fericit, ceva care să-ți atragă atenția în timp ce ți se ia sânge. Oricum, totul se va întâmpla repede.

După ce ai donat sânge

După ce ai donat sânge trebuie să stai pe o canapea să te odihnești cel puțin zece minute, iar apoi trebuie să te hidratezi bând apă sau sucuri răcoritoare. Nu uita să te hrănești bine. Evită activitătile fizice pentru următoarele cinci ore.

Dacă simți că ai amețeli stai culcat cu picioarele în sus până când amețeala trece. Anunță medicul dacă ai grețuri, vărsături în timp ce mănânci, simptome de răceală, febră, dureri de gât sau de cap.

În general dacă donezi sânge asta nu are niciun efect nociv asupra sănătății tale. O poți face la un interval de trei luni. Nu uita că donând sânge salvezi vieți!

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: