Despre cutremure

Anual în lume se înregistrează circa 500.000 de mișcări seismice, însă doar un foarte mic procent dintre acestea (circa 0,2 la sută) pot provoca pagube.

În ciuda inflației de prezicători, ghicitoare sau falși experți care periodic anunță cutremure ce stau să se întâmple, în realitate acest lucru nu poate fi prezis. Prezicerea cutremurelor constituie de decenii pentru seismografi „piatra Graalului” și în ciuda sumelor imense cheltuite pentru cercetări nu s-au reușit decât aproximări.

Un singur exemplu: deși în 1965 Japonia lansa un program de prezicere a seismelor în valoare de 1 miliard de dolari, peste 30 de ani avea loc marele cutremur de la Kobe care avea sa ducă la moartea a peste 6.300 de persoane și la pagube de aproape 200 miliarde de dolari.

„Tehnicile de măsurare a scoarței terestre au progresat considerabil în ultimii ani. Însă oamenii de știință continuă să nu aibă niciun mijloc de depistare a schimbării de forțe în falii. Există modele matematice care permit o mai bună depistare a forțelor implicate și specialiștii fac mereu pași mici în studierea fenomenului. În decembrie 2009, cercetătorii americani propuneau, într-un articol publicat în revista „Nature”, un model de estimare indirectă a acumularii presiunii la adâncime, cauza mișcărilor telurice. Modelul nu oferă însă informații decât despre două din trei necunoscute: locul și magnitudinea. În plus, trebuie să-și mai dovedească precizia”, se arăta într-un material publicat de România Liberă care conchide că seismele sunt încă greu de prevăzut

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: