Cine vrea să „pună mâna” pe Băile Telega?

Așezată în zona deluroasă a Subcarpaților Curburii, Comuna Telega se află la o distanță de circa 10 km de Câmpina. Existența zăcămintelor de sare și a izvoarelor sărate au fost factorii care au determinat ca Băile Telega să devină un punct de atracție pentru turiști încă din anul 1882. În prezent, Lacul Central (Lac 1) care a fost luat în concesiune pe 49 de ani de către firma  S.C. Oaky Service Com S.R.L. este  singurul lac din zonă cu cele mai multe proprietăți terapeutice. Institutul Balnear Francez a confirmat faptul că apele cloruro – sodice ale acestui lac au capacități miraculoase de vindecare a numeroase boli: reumatisme, spondiloze, boli de piele, boli respiratorii, ginecologice și multe altele.

În ultimele două săptămâni urmărind știrile tv mi-a fost greu să nu observ că se duce o campanie de denigrare asupra firmei care administrează Băile Telega, S.C. Oaky Service Com S.R.L. În toate reportajele fiind expuse numai fapte negative:  pericol de accidentare, pericol de toxinfecție alimentară, lacul este inchis de Opc, etc. (excepție făcând Valea Prahovei Tv, care în materialul difuzat a expus corect situația),  deși lacul este administrat de 16 ani de către doamna Virginica Caracumbas. De ce acum, de ce controale peste controale, câte trei pe zi, Opc, Isu, Ministerul Turismului, etc.?

Mânați de curiozitate, dar vrând să încercam și proprietățile apei, echipa de jurnaliști de la Revista Pasiuni a hotărăt să meargă la Telega, incognito, să vadă despre ce este vorba. Ajunși la fața locului am constatat că nu putem intra decât dacă aveam abonament deoarece nu mai aveau casa de marcat, nu mai puteau emite bilete de intrare și nici să servească mâncare sau băutură pe terasa complexului din cauza Opc-ului. Prin amabilitatea doamnei administrator Caracumbas, care este foarte prietenoasă am intrat gratis.

Iată ce am constatat acolo:

Locul nu este unul de lux ci mai degrabă unul boem.

Câțiva muncitori făceau lucrări de reabilitare ( mai târziu am aflat că sunt voluntari, Complexul Lac 1 lucrând doar cu voluntari)  atât la malurile lacului cât și la balustradele scărilor de la intrările în lac. Treptele se îmbrăcau în material antiderapant. Deci niciun pericol. Dușurile aveau și apă caldă, wc-urile erau moderne, igienizate, curate, aveau săpun lichid și hârtie igienică în permanență. Pe plajă se află și un camping cu 17 căsuțe din lemn, dar care nu mai fac  parte din firma care administrează lacul. Căsuțele au fost cumpărate de Asociatia Hexi Medical Farma și nu se pot închiria.

Am mai aflat că firma care administrează Lac 1, S.C. Oaky Service Com S.R.L. colaborează cu patru Ong-uri, unele dintre acestea ocupându-se de copii bolnavi de cancer, iar aceștia vin în fiecare sezon la băi.

De asemenea fiind caniculă se dădeau clienților de pe plajă  sticle de apă și sucuri din partea casei.

În apă aproape toți turiștii vorbeau despre situația de acolo, de controale, de faptul că nu puteau servi mâncare și băutură de la restaurantul complexului, unde spuneau ei că mâncarea este ieftină și bună. Erau deranjați de cei care vin în control că nu îi lasă să stea liniștiți la plajă. Se făceau tot felul de speculații despre ce o să se întâmple cu acest complex. Pe cine au supărat așa de tare cei care administrează? Cine vrea să pună mâna pe acest lac? Ce interese ascunse sunt la mijloc? Dacă vine alta firma cu bani multi și complexul o să fie unul de lux, și ei oamenii de rând nu își mai permit să vină aici ca în ultimii 15 ani? Acestea erau întrebările pe care le auzeam peste tot.

Ca orice turiști curioși ne-am dat în vorbă și cu doamna Virginia Caracumbas, căreia clienții îi spun „Doamna Gina.” Aceasta ne-a povestit de eforturile disperate pe care le-a făcut în cei 16 ani de când are lacul în concesiune, pentru al ține deschis publicului. Mai ales că sarea erodează orice material aflat pe ea. Doar lemnul rezistă. În anii 2008 si  2010 o mare nenorocire s-a abătut asupra complexului. Din cauza precipitațiilor căzute, malurile care împrejmuiau lacul s-au prăvălit  peste plajă, peste pasarelele de trecere din lemn și peste pavilionul unde erau băile calde, clădire proaspăt construită,  distrugând tot. Doamna Gina a trebuit să își vândă casa din București ca să poată repara stricăciunile.

Ne aflam acolo când au venit două doamne în control de la Ministerul Turismului, chiar ele fiind revoltate că au fost trimise în acest control pe nepusă masă.

Concluzia pe care am tras-o după acest reportaj incognito este că Băile Telega sunt un loc decent unde te poți bucura de soare și de extraordinara apă care te întinerește cu 20 de ani. Totuși, am plecat de acolo cu un gust amar, nu de la apa din lac, ci de la întrebarea pe  care o aveam pe buze…Cine vrea să „pună mâna” pe Băile Telega?

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.